Kıymalı Sebze Yemeği Kıymalı sebze yemeği, adından da anlaşılabileceği gibi içerisinde bolca sebze ve insan vücudu için önemli bir protein kaynağı olan et kullanılan bir yemektir. Bu özellikleri ile kıymalı sebze yemeği, tüketen kişiye gün boyu yetebilecek kadar yüksek oranda enerji sağlar. Bu nedenle özellikle öğlen öğünlerinde bu mükemmel yiyeceği tüketerek daha enerjik olabilirsiniz. Sizlerin yanı sıra çocuklarınız için de bir enerji kaynağı arıyorsanız, kesinlikle kıymalı sebze yemeğini çocuklarınıza bol bol yedirin. Kıymanın içerdiği proteinin yanı sıra sebzelerde bulunan mükemmel vitaminler ve mineraller, çocuklarınızın vücudu için gerekli olan tüm ihtiyaçları karşılayacaktır. Bu sayede çocuklarınız özellikle okulda daha zinde olacaklardır. Kıymalı sebze yemeği içerisindeki kalori, kullanılan kıymanın miktarına bağlı olarak yüksek olsa bile, kullanılan sebzeler sayesinde bu kalori dengelenmiş olur. Bu nedenle sizler de gönül rahatlığıyla kıymalı sebze yemeğini evlerinizde yaparak tüketebilirsiniz. Bu yemeğin yapılışı sırasında yarım yağlı kıyma kullanırsanız, biraz daha lezzetli olacaktır. Bunun yanı sıra yağ seçimi de size kalmıştır. Tereyağı önerilir, çünkü tereyağı kıymalara kokusunu vererek kıymaların daha da lezzetli olmasını sağlar. Şimdi kıymalı sebze yemeği için gerekli olan malzemelerden bahsedelim. Kıymalı Sebze Yemeği Malzemeleri
Aslında her ne kadar çok malzeme ile yapılsa bile, kıymalı sebze yemeği oldukça mükemmel bir yiyecektir. Bu yemeğin lezzetini tattıktan sonra sizler de bu malzemelerin ne kadar önemli olduğunu anlayabilirsiniz. Kıymalı sebze yemeğini yapmadan önce hijyen kurallarına uymak amacıyla tüm sebzeleri çok temiz bir şekilde yıkamanız gerekecektir. Kıymalı Sebze Yemeği Nasıl Yapılır? Bu yemeğin yapılışına başlar başlamaz, öncelikle malzemelerin tümünü hazırlayarak kullanıma hazır hale getirmemiz gerekecektir. Bunun için öncelikle elimizde bulunan tüm patlıcanları yıkadıktan sonra alacalı denilen yani şerit şerit soyun. Daha sonra bu patlıcanları iri olarak doğrayarak tuzlu ve limonlu suda bekletin. Bu işlem en az 30 dakika olmalıdır. Aksi durumlarda patlıcanlardan beklenen lezzet alınamayabilir. Bu işlemin yanında, kabakların da dış kabuğunun iyice kazınarak temizlenmesi gerekir. Kazınan kabakları da ince ince dilimleyin. Son olarak bu kabakları suya koyarak bir süre bekleyin ve kararmasını önleyin. Şimdi geniş bir tava elde edin ve içerisine sebzeler ile orantılı olarak ayçiçek yağı ekleyin. Bir süre orta ateşte yağı kızdırın ve içerisine patatesleri küp küp doğrayın. Tüm patatesleri doğradıktan sonra alacalı olarak soyulan ve dilimlenen patlıcanları ekleyin. Bir süre sonra bu sebzelerin içerisine kabakları da ekleyerek hafif kızarmasını sağlayın. Bu işlemlerin yanı sıra elimizde bulunan kuru soğanları ince ince kıyarak, elimizde bulunan 50 gram tereyağı ile karıştıralım. Son olarak bu malzemelerin üzerine kıymaları da ilave ederek en az 3 dakika kavurun. Bu işlem sırasında bol bol karıştırmayı ihmal etmeyin. Bu arada siz de salçayı sulandırın ve fırın tepsisine koyduğunuz kıymalı sebze yemeğinin üzerine tuz ve karabiber eşliğinde dökün. Fırın tepsisine önce patatesleri sonra da kıymalı sebzeyi aktararak fırına atın. Bu malzemelerin üzerine yarım ay şeklinde domatesleri keserek koyun ve 200 dereceye ayarlanmış fırına atarak en az 25 dakika pişirin. Pişirme işleminin yarısında rendelenmiş kaşar peyniri eklenerek, kıymalı sebze yemeği pişirilmeye devam edilir. Afiyet olsun. |
Leyla Tekgül
28 Mayıs 2024 SalıSitenizde yer alan kıymalı sebze yemeğini dün akşam yaptım. İnanılmaz derecede güzel ve lezzetli bir yemek ortaya çıktı. Ancak tarifteki ölçülerle atmış olduğum karabiber ve tuz biraz fazla olduğundan dolayı yemeğim biraz acı oldu. Acaba karabiber ölçüsünü neden fazla kaçırdım? Damak tadına göre baharatlarda azlık yemeğin tadını bozar mı?
Cevap yazAdmin
28 Mayıs 2024 SalıLeyla Tekgül hanım, yorumunuz için çok teşekkür ederiz. Yemek tariflerimizde bulunan baharat ölçüleri genel damak tadına göre belirlenmiştir, ancak herkesin damak tadı farklı olabileceğinden dolayı baharat ölçülerinde değişiklik yapabilirsiniz. Karabiber ve tuz ölçüsünün fazla kaçması, baharatları eklerken kaşık veya tartı kullanmamaktan kaynaklanmış olabilir. Baharatları azar azar ekleyip tadına bakarak ideal ölçüyü bulabilirsiniz. Damak tadınıza uygun olarak baharat miktarını azaltmak, yemeğin lezzetini bozmadan keyifli bir deneyim sunar. Afiyet olsun!