Sebze Tohumları Türleri ve Özellikleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Sebze Tohumları Türleri ve Özellikleri

Sebze tohumları

Sebze tohumlarının yaşantımızda büyük bir rolü vardır. Yediğimiz meyve ve sebzelerin üretiminde sebze tohumlarına ihtiyaç duyarız. Sebze tohumlarını kendimiz üretebiliriz. Mevsiminde tükettiğimiz meyve ve sebzeleri kaliteli olanlarını almayız, onları tohum olsun diye bekletiriz. Zamanı gelince toplarız. Kuruması için güneş gören yerlerde bekletiriz. Daha sonra kuruyan tohumları nem olmayan yerlerde saklarız. Ekim zamanı gelene kadar bütün sebze ve meyvelere bu işlemi uygularız. Böylece birçok meyve ve sebzeden organik tohumlar elde etmiş oluruz. Böyle elde ettiğimiz tohumları sıralayabiliriz.


Sebze tohumları çeşitleri

  • Marul tohumu
  • Biber tohumu
  • Salatalık tohumu
  • Tere tohumu
  • Roka tohumu
  • Domates tohumu
  • Patlıcan tohumu
  • Ispanak tohumu
  • Havuç tohumu
  • Pırasa tohumu
Bunun gibi sebze tohumlarını çoğaltmak mümkündür. Örneğin bunların nasıl edildiğini de anlatabiliriz. Bahar ayı gelmeden güzel bir sera yaparız. Sera yapmak için bahçemizin güneş gören yerini seçeriz. Daha sonra öncelikle toprağı havalandırma işleminde bulunuruz. Havalandırdığımız toprağa hayvansal gübreler serperiz. Daha sonra da toprakla birbirine karıştırırız. Sonra ki işlem olarak sera yapacağımız alanın köşelerine demirler yerleştiririz. Yerleştirdiğimiz demirlerin bütün köşelerini kapatacak şekilde kalın şeffaf bir poşetle kapatırız. Hava almayacak şekilde kapattığımız seramızı küçük bölümlere ayırırız. Daha sonra toprağı biraz ıslatırız. Islattığımız toprağın üzerine ekeceğimiz tohumu her yere dağılacak şekilde serperiz. Örneğin domates ekecek isek serptiğimiz tohumun üzerine bir parmak kalınlığını geçmeyecek kadar toprak serperiz. Serptiğimiz toprağı az tazyikli su ile sularız. Fakat sebze tohumlarını ekerken attığımız toprağı ayağımızla çiğneriz ve ektiğimiz tohumların tamamını suladıktan sonra hava almayacak şekilde serayı kapatırız ve büyüme işlemi için bekleriz. Haftada bir seraya girerek sulama işlemini yenileriz. Yaklaşık iki ay sonra fidelerimiz çıkmış olacaktır. Bu süre sonunda artık bahar ayı gelmiş olup, dikim işlemi gerçekleştirilir.


Domates tohumu ekimi


Domates tohumunu kış ayının sonunda seraya ektik. Bahar ayı geldiği zaman fidelerimizin boyu 15 cm'ye kadar olmuşsa ekim işlemi gerçekleşeceğini anlarız. Öncelikle fidelerimizin ekileceği alanın havalandırma işlemini yaparız. Havalandırdığımız toprağı arklara böleriz. Küçük küçük yerler açarız. Açtığımız yerlere seradan çıkardığımız fideleri tek tek dikeriz. Tabi dikim esnasında belli aralıklar bırakmayı unutmayalım (Yarım metre). Daha sonra haftada iki gün sulama işlemini tekrar ederiz. Fidelerin boyu gerekli büyüklüğe geldiğinde ve çiçek açmaya başladığında haftada bir sulama yaparız. Eğer fidelerde yeterli miktarda çiçek yoksa sulama işlemini azaltırız. Bu işlem sayesinde çiçeklerin çoğalmasını sağlarız. Artık havalar ısınmış, domatesler kızarmaya başlamıştır. Yine iyi olanı tohum için bekletir, olgunlaşınca kopartır, kurutma işlemini gerçekleştiririz. Bu işlemi her yıl tekrar ederiz. Çünkü tohumun bayat olmaması gerek. Yoksa kaliteli ürün yetiştiremeyiz.

Anlattığım bu işlemi sırayla; domates, biber, patlıcan salatalık, marul gibi sebzelerde uygularız.


Tere tohumu ekimi


Tere tohumunu bahar ayında havalandırdığımız toprağa uygulayabiliriz. Toprağı düzelttikten sonra düz zemine tohumları saçma işlemi uygularız. Daha sonra az toprakla kapatırız. Kapattığımız toprağın üzerinde biraz yürürüz. Bunun nedeni ise sebze çıktığı zaman ürün toplanırken kökü ile çıkmasın diyedir. Daha sonra toprağı kurutmadan belli aralıklarla sulama işlemi yaparız. Yaklaşık iki ay sonra ürün almaya başlarız. Ürün zamanında sık sık biçme işlemi uygularız. Böylelikle ürün kendini de yenilemiş olur. Bu işlemde de tohum için birkaç kök bırakırız. Bıraktığımızda biçme yapılmaz. Tohumlaşma meydana gelince toplar, güneşte kuruturuz ve sonraki yıl için nem olmayan ortamda saklarız. Bu işlemi sırayla; tere, maydanoz, roka, ıspanak, eşkimen gibi sebzelere uygularız.

Bizim buraya kadar anlattığımız bölümler organik tohumlar elde etmek içindi. Yapay tohumlarda vardır; fakat genetiğiyle oynandığı için organik olanı tercih etmeliyiz. Zira yetiştirdiğimiz ürünler sağlığımızı etkiler. Geleceğimiz, çocuklarımız için, sağlıklı organik yaşam için genetiğiyle oynanmamış tohumları tercih etmeliyiz.

Sebze Tohumları Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Buharda Sebze Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Buharda Sebze Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Bebeklere Sebze Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Bebeklere Sebze Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Basit Sebze Yemekleri Tarifi ve Malzemeleri

Basit Sebze Yemekleri Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Sebzeler Türleri ve Özellikleri

Yeşil Sebzeler Türleri ve Özellikleri

Sebze Çeşitleri Nelerdir?

Sebze Çeşitleri Nelerdir?

Güncel

Sebze Yetiştiriciliği İçin Hazırlıklar

Sebze Yetiştiriciliği İçin Hazırlıklar

Güncel

Sebze Sote Tarifi ve Malzemeleri

Sebze Sote Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Sebze Diyeti Tarifi ve Malzemeleri

Sebze Diyeti Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6