Sebze Tohumları Türleri ve Özellikleri
11 Temmuz 2024

Sebze Tohumları Türleri ve Özellikleri

Sebze Tohumları

Sebze tohumlarının hayatımızda büyük bir rolü vardır. Yediğimiz meyve ve sebzelerin üretiminde sebze tohumlarına ihtiyaç duyarız. Sebze tohumlarını kendimiz üretebiliriz. Mevsiminde tükettiğimiz meyve ve sebzeleri kaliteli olanlardan seçeriz ve tohumlarını elde etmek için bekletiriz. Zamanı gelince toplarız. Kuruması için güneş gören yerlerde bekletiriz. Daha sonra kuruyan tohumları nem olmayan yerlerde saklarız. Ekim zamanı gelene kadar bu işlemi bütün sebze ve meyveler için uygularız. Böylece birçok meyve ve sebzeden organik tohumlar elde etmiş oluruz.

Sebze Tohumları Çeşitleri

  • Marul tohumu
  • Biber tohumu
  • Salatalık tohumu
  • Tere tohumu
  • Roka tohumu
  • Domates tohumu
  • Patlıcan tohumu
  • Ispanak tohumu
  • Havuç tohumu
  • Pırasa tohumu

Bunun gibi sebze tohumlarını çoğaltmak mümkündür. Örneğin, bu tohumların nasıl elde edildiğini de anlatabiliriz. Bahar ayı gelmeden güzel bir sera yaparız. Sera yapmak için bahçemizin güneş gören yerini seçeriz. Daha sonra toprağı havalandırma işlemi yaparız. Havalandırdığımız toprağa hayvansal gübreler serperiz ve toprakla karıştırırız. Sonraki işlem olarak sera yapacağımız alanın köşelerine demirler yerleştiririz. Yerleştirdiğimiz demirlerin bütün köşelerini kapatacak şekilde kalın şeffaf bir naylon ile kapatırız. Hava almayacak şekilde kapattığımız seramızı küçük bölümlere ayırırız. Daha sonra toprağı biraz ıslatırız. Islattığımız toprağın üzerine ekeceğimiz tohumu her yere dağılacak şekilde serperiz. Örneğin, domates ekeceksek, serptiğimiz tohumun üzerine bir parmak kalınlığını geçmeyecek kadar toprak serperiz. Serptiğimiz toprağı az tazyikli su ile sularız. Fakat sebze tohumlarını ekerken attığımız toprağı ayağımızla çiğneriz ve ektiğimiz tohumların tamamını suladıktan sonra hava almayacak şekilde serayı kapatırız ve büyüme işlemi için bekleriz. Haftada bir seraya girerek sulama işlemini yenileriz. Yaklaşık iki ay sonra fidelerimiz çıkmış olacaktır. Bu süre sonunda artık bahar ayı gelmiş olup, dikim işlemi gerçekleştirilir.

Domates Tohumu Ekimi

Domates tohumunu kış ayının sonunda seraya ekeriz. Bahar ayı geldiği zaman fidelerimizin boyu 15 cm'ye kadar olmuşsa ekim işlemini gerçekleştirebiliriz. Öncelikle fidelerimizin ekileceği alanın havalandırma işlemini yaparız. Havalandırdığımız toprağı arklara böleriz. Küçük küçük yerler açarız. Açtığımız yerlere seradan çıkardığımız fideleri tek tek dikeriz. Dikim esnasında belirli aralıklar bırakmayı unutmayalım (yaklaşık yarım metre). Daha sonra haftada iki gün sulama işlemini tekrar ederiz. Fidelerin boyu gerekli büyüklüğe geldiğinde ve çiçek açmaya başladığında haftada bir sulama yaparız. Eğer fidelerde yeterli miktarda çiçek yoksa sulama işlemini azaltırız. Bu işlem sayesinde çiçeklerin çoğalmasını sağlarız. Artık havalar ısınmış ve domatesler kızarmaya başlamıştır. Yine iyi olanları tohum için bekletir, olgunlaşınca koparır, kurutma işlemini gerçekleştiririz. Bu işlemi her yıl tekrar ederiz. Çünkü tohumun bayat olmaması gerek. Aksi takdirde kaliteli ürün yetiştiremeyiz.

Bu işlemi sırayla; domates, biber, patlıcan, salatalık, marul gibi sebzelerde de uygularız.

Tere Tohumu Ekimi

Tere tohumunu bahar ayında havalandırdığımız toprağa ekebiliriz. Toprağı düzelttikten sonra düz zemine tohumları saçma işlemi uygularız. Daha sonra az toprakla kapatırız. Kapattığımız toprağın üzerinde biraz yürürüz. Bunun nedeni, sebze çıktığı zaman ürün toplanırken kökü ile çıkmaması içindir. Daha sonra toprağı kurutmadan belirli aralıklarla sulama işlemi yaparız. Yaklaşık iki ay sonra ürün almaya başlarız. Ürün zamanında sık sık biçme işlemi uygularız. Böylelikle ürün kendini de yenilemiş olur. Bu işlemde de tohum için birkaç kök bırakırız. Bıraktığımızda biçme yapılmaz. Tohumlaşma meydana gelince toplar, güneşte kuruturuz ve sonraki yıl için nem olmayan ortamda saklarız. Bu işlemi sırayla; tere, maydanoz, roka, ıspanak, eşkimen gibi sebzelere uygularız.

Bu makalede anlattığımız işlemler organik tohumlar elde etmek içindi. Yapay tohumlar da vardır; fakat genetiğiyle oynandığı için organik olanları tercih etmeliyiz. Zira yetiştirdiğimiz ürünler sağlığımızı etkiler. Geleceğimiz ve çocuklarımız için, sağlıklı organik yaşam için genetiğiyle oynanmamış tohumları tercih etmeliyiz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ardalı

11 Temmuz 2024 Perşembe

Sebze tohumlarının hayatımızda büyük bir rolü olduğunu belirtiyorsunuz. Sizce, kendi sebze tohumlarınızı üretmek mi daha avantajlı yoksa hazır tohum almak mı? Ayrıca, organik tohumları elde etmek için hangi adımları izlemek daha etkili olur?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Ardalı,

Kendi sebze tohumlarınızı üretmek, size birçok avantaj sağlayabilir. Öncelikle, kendi tohumlarınızı üretmek, bitkilerinize tamamen hakim olmanızı ve yerel iklim şartlarına daha dayanıklı bitkiler yetiştirmenizi sağlar. Ayrıca, uzun vadede maliyetleri de düşürür. Ancak hazır tohum almak, zaman kazandırabilir ve başlangıç için daha kolay olabilir.

Organik tohumlar elde etmek için şu adımları izlemek etkili olabilir:

1. Sağlıklı Bitkiler Seçin: En iyi ve sağlıklı bitkilerden tohumları toplayın.
2. Kimyasallar Kullanmayın: Tarım ilacı veya yapay gübre kullanmaktan kaçının.
3. Doğal Yöntemleri Kullanan Bahçelerden Tohum Alın: Garantili organik tohumlar için doğal yöntemlerle üretim yapan güvenilir kaynaklardan alışveriş yapın.

Umarım bu bilgiler faydalı olur. Teşekkürler!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Salatalık Meyve Mi Sebze mi?

Salatalık Meyve Mi Sebze mi?

Sebze Çeşitleri Nelerdir?

Sebze Çeşitleri Nelerdir?

Haber Bülteni

Güncel

Sebze Püresi Tarifi ve Malzemeleri

Sebze Püresi Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Sebze Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Sebze Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Mevsim Sebzeleri Türleri ve Özellikleri

Mevsim Sebzeleri Türleri ve Özellikleri