Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Yeşil Sebzeler

Yeşil Sebzeler

Yeşil Sebzeler, yeşil yapraklı sebzeler doğanın bize sunduğu mucizevi besinlerdir. Onları her yaşta ve her zaman tüketmeliyiz. Yeşil yapraklı sebzeler şifa kaynağıdır. Bu yeşil yapraklı sebzeler bizleri her türlü hastalıklardan korur ve bizi güçlü tutar. Vücudumuzu dışarıdan gelen kötü etkilerden korur, dayanıklılığını arttırır. Kansızlık ve gelişim bozukluğunu gidermekte, ayrıca soğuk algınlığına karşı da vücudu korumaktadır. Uzman doktorlarımız sonbahar ve kış aylarını iyi ve sağlıklı geçirmek için bol miktar da yeşil sebze tüketmenin öneminden bahsetmektedirler. Yeşil yapraklı sebzeler magnezyum, fosfor, A, C, E, K, çinko, potasyum ve kalsiyum vitaminleri içermektedir. Ayrıca bu harika sebzelerde bolca lif içermektedirler.

Bu yeşil yapraklı sebzeler neler ve faydaları nelerdir sırasıyla sayalım

  • Ispanak: Yeşil yapraklı tek yıllık otsu bir bitkidir. Demir vitamini bakımından çok zengindir.
  • Bakla: Baklagillerden kazık köklü yıllık bir bitkidir. Karbonhidrat ve bitkisel protein ayrıca demir ve kalsiyum mineralleri açısından da çok zengin bir besindir. A, C, B, B2 vitaminleri de bulunmaktadır.
  • Bamya: Ebegümecigiller ailesinden bir yıllık bitki türüdür. Bamya yaş ve kuru olarak tüketilmektedir.
  • Bezelye: Baklagillerden taze yeşil kabuğu ile taneleri yenilen bir bitki türüdür.
  • Yeşil Biber: Patlıcangiller ailesinden olup ince uzun koyu yeşil sert dokulu bazıları acı, bazıları tatlı olur. İştah açıcı C- A vitamini bakımından da zengindir.
  • Brüksel lahanası: Turpgillerden olup, küçük yumrulu ve kalınca kat kat yaprakları olan bir sebze türüdür. Kansere yakalanma riskini azaltan bir sebze türüdür.
  • Brokoli: Turpgiller ailesinden olan küçük yeşil yumrular demet şeklinde olan haşlanarak yenen salatası olan bir sebze türüdür. Vitamin bakımından çok faydalıdır.
  • Enginar: Bol A vitamini ve B vitamini bakımından zengindir. Gövdesi dik, kuvvetli sert ve çiçek tablası etlidir. Vücudu kuvvetlendirici iştah açıcı, sinirleri yatıştırıcı bir sebze türüdür.
  • Taze Fasulye: Boğumlu gövdesi, yassı, yuvarlak, düz ya da kıvrık olabilen meyvelerin uzunluğu 5-15 cm arasındadır. Genellikle yeşil renktedir. Bol vitamin deposudur. Vücuda çok büyük faydaları vardır.
  • Hindiba: Papatyagiller ailesinden olup yıllık bir bitkidir. Yapraklarından salata ve sıcak yemek yapılmaktadır. Halk arasında şifa ot adıyla bilinmektedir.
  • Karnabahar: Turpgillerden olup çiçekleri etli ve tanecikli bir görünüm de olan bir sebzedir. Yaprakları lahana yaprağına benzeyen top şeklinde bir sebzedir. Fosfor ve vitamin bakımından çok zengin bir sebzedir. Yurdumuzda 3 çeşit karnabahar vardır. Güzlük karnabahar, kışlık karnabahar, mart karnabaharı olmak üzere çeşitleri mevcuttur.
  • Kereviz: Maydanozgiller ailesinden olan iki yıllık bir bitkidir. Yaprakları hoş kokulu bir sebze toprak altında patates yumrusu şeklinde 2-3 mm çapında hoş kokulu bir sebzedir.
  • Beyaz lahana: Turpgiller ailesinden olup geniş ve kalınca kat kat yaprakları olan, güz ve kış sebzedir. Toksin atıcı bir sebzedir. Vitamin deposudur.
  • Maydanoz: Yeşil renkli demet şeklinde damarlı, kazık köklü, özel kokulu bir bitkidir. Maydanoz vitamin deposudur. Ayrıca ödem atmada çok faydalıdır.
  • Marul: Papatyagiller ailesinden geniş yeşil yapraklı altı aylık veya yıllık bir salata sebzesidir. Çiğ olarak tüketilen A ve C vitamini bakımından zengin bir sebzedir.
  • Pırasa: Pırasa yılın her mevsiminde yetişen soğangiller ailesinden olan çiğ ve pişmiş olarak yenen bir sebzedir. Vitamin deposudur.
  • Roka: Turpgillerden olan yaprakları yeşil salata olarak yenen yapraklarının tadı hafif acımsı olan bir bitkidir. Salata ve garnitür olarak kullanılan sebze yurdumuzun en çok Akdeniz bölgesinde yetişmektedir.
  • Semizotu: Semizotugillerden olup salata gibi çiğ yenirken, ıspanak gibi yemeği de yapılmaktadır. Omega 3 bakımından zengin bir sebzedir. Bolca tüketilmesinde fayda vardır.
  • Tere: Turpgiller ailesinden olup çiğ olarak yemek daha makbuldür. Ayrıca tere bitkisi birçok vitamini bünyesinde barındırmaktadır. Anadolu'da bolca yetişmektedir.
  • Pazı
  • Kara lahana
  • Labada
  • Yeşil taze soğan
  • Dereotu
  • Meskulin
  • Pancar yaprakları
  • Kabak
Doğa nimetlerinden yararlanmak ve bu sebzeleri günlük hayatımıza daha sıkça sokmalıyız ve daha fazla tüketmeliyiz. Günümüzde insanlar hazır yemek ve aperatif besinlerle öğünlerini geçirirken şişmanlıyor ve beraberinde hızla yayılan hastalıklarla karşı karşıya geliyorlar. Biz insanlar bu savaşı kazanmak için şişmanlığa ve hastalıklara yenik düşmemek için bolca yeşil yapraklı sebzeler tüketmeliyiz. Yeşil yapraklı sebzeler lif yönünden zengin olduğu için kilo vermede en etkili unsurdur. Bu yeşil sebzelerin kimini çiğ olarak tüketmek, kimini de pişirerek ve kimini de buharda haşlayarak tüketmek gerekmektedir. Sebzelerin taze olanlarını alın. Sebzeleri pazardan organik ekip diken kişilerden alın. Doğa bize bu yeşil sebzeleri sunmuş, bize de bu ganimetten faydalanmak düşer. Tazecik pazardan veya marketten alınan sebzeleri bolca yıkayın, temizleyip ayıklayın ve çiğ olarak tüketmeye özen gösterin.

Yeşil yapraklı sebzelerin mucizelerini sayacak olursak; ilk başta vücudun bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Bağırsağı güçlendirir. Sıkıntı ve stresi giderir, depresyondan kurtarır. Üst ve alt solunum yolları rahatsızlıklarında, soğuk algınlığı gibi gribal enfeksiyonlarında çok şifalıdır. Kanı temizler, kanseri önler, Ruh halini olumlu yönde desteklemektedir. Yeşil sebzeleri haftada en az iki kez tüketmek gerekir. Yeşil sebze demek sağlık demek bunu unutmayalım.
Son Güncelleme : 21.01.2024 03:30:31
Yeşil Sebzeler ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Yeşil Sebzeler Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Yeşil Sebzeler"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Karışık Sebze Salatası
Karışık Sebze Salatası
Karışık sebze salatası, salata sofra kültüründe vazgeçilmeyen bir lezzettir. Karışık sebze ile hazırlanmış salata, çoban salatası, mevsim salatası, yoğurt ve mayonez sosu ile hazırlanan salatalar ile pek çok çeşitte salata yapmak mümkündür. Ufak püf ...
Sebze Çeşitleri
Sebze Çeşitleri
Sebze çeşitleri, Ülkemizde birbirinden faydalı ve şifalı o kadar çok sebze var ki. Hepsinin kıymetini ayrı ayrı bilmek gerek ve hepsinin rengi birbirinden farklı, tatları ayrı ayrı lezzetli. Yaz ve kış sebzeleri bile zamanında çıkıp yiyoruz. Yaz sebz...
Sebze Salatası
Sebze Salatası
Sebzeleri yaz ve kış ayların da rahat bir şekilde bulabiliriz. Sebzeden çeşit çeşit yemekler ve çorbalar yaparız. Sebze her yaş grubu için oldukça faydalı bir besin kaynağıdır. Bunun için bol bol tüketmemiz gerekir. Salataları kimi zaman yemeklerin y...
Kerevizli Sebze Çorbası
Kerevizli Sebze Çorbası
Kerevizli sebze çorbası, kereviz özellikle insanların sağlığı bakımından oldukça faydalı olan bir besin kaynağıdır. Pek çok kişi kerevizin tadına alışkın olmadığı için kerevizi tüketmek istemez. Çoğunlukla kereviz çeşitli çorbalar, salatalar, fırında...
Etsiz Sebze Yemekleri
Etsiz Sebze Yemekleri
Etsiz sebze yemekleri, sebze yemekleri etle ya da sade olarak hazırlanabilir. Her bir sebze hem et eklenerek hem de direkt sıvıyağ ile hazırlanıp servise sunulabilir. Yemeklerin içinde et sevmeyenler için hazırladığımız tarifler hem pratik hem de yap...
Yaz Sebzeleri
Yaz Sebzeleri
Yaz sebzeleri, aslında en az kış aylarında ihtiyaç duyulan sebzeler kadar çok ihtiyaç duyulan sebzelerdir. Aslında yaz sebzeleri olarak bilinen birçok sebze kış aylarında da çok yaygın ve çok kolay bir şekilde bulunmaktadır. Fakat yaz sebzeleri kış a...
Sebze Püresi
Sebze Püresi
Sebze püresi çocuklara çok faydalıdır. Sebze püresini çocuklarınıza yedirerek sağlıklı beslemiş olursunuz. Sebzelerde olan bütün vitaminlerden çocuklarınız faydalanmış olurlar. Çok lezzetli ve besleyicidir. Büyük küçük herkesin yemesi gerekiyor. Deng...
Sebze Garnitürleri
Sebze Garnitürleri
Sebze garnitürleri, Sebze insan sağlığı açısından oldukça faydalı bitkilerdir. Her bir çeşidinde ayrı ayrı vitaminler vardır. Her öğün yemeğin yanına yakışan sebzeler dilersek bin bir çeşit garnitürler hazırlayabiliriz. Sebzeler ile çok lezzetli yeme...
Sebze
Sebze
Sebze, bitkilerin pişirilerek tüketilen kısmı sebze olarak adlandırılsa da çiğ olarak tüketilen sebzelerde de vardır. Meyve ve sebze birbiri ile zıt terimler olsa da meyve olarak bilinen birçok bitki sebze olarak tüketilebilmektedir. Bakla, pırasa, t...
Haşlanmış Sebze
Haşlanmış Sebze
Haşlanmış sebze kolayca yapılan garnitür seçeneği oluyor. Oldukça kolay olan bu tarifi çok kısa zamanda hazırlanır ve pişiriliyor. Ana yemek yanına çok yakışıyor. Çok kilolu olanlar ve külosundan şikâyetçi olanlar bu haşlanmış sebze yemeklerini yiyeb...
Bebek İçin Sebze Püresi
Bebek İçin Sebze Püresi
Bebek için sebze püresinibüyüklerde çok seviyor. Sebze püreleri çok faydalıdır. Bebekler için sebze püresi, bebeklere yedirebileceğiniz en faydalı ve vitaminli bir besindir. Sebze püresi bebeklere enerji veriyor. Bağırsakları çalıştırıyor. Bebeklerde...
Sebze Diyeti
Sebze Diyeti
Sebze diyeti, kişi sebze diyeti yaparken mutlaka sebzelerin posasını da tüketmeye özen göstermeleri gerekmektedir. Ayrıca sebzeleri çeşitli çorbalar hazırlayarak da tüketebilirsiniz. Çünkü istediğiniz her türlü sebze ile hazırlamış olduğunuz çorbalar...

 

Diyet Sebze Yemekleri
Kremalı Sebze Çorbası
Fırında Karışık Sebze
Karışık Sebze Çorbası
Bebekler İçin Sebze Çorbası
Sebze Kebabı
Kıymalı Sebze Yemeği
6 Aylık Bebek İçin Sebze Çorbası
Etli Sebze Yemekleri
Kış Sebzeleri
Fırında Karışık Sebze Kızartması
Karışık Sebze Graten
Sebze Çorbası
Çoçuklar İçin Sebze Çorbaları
Fırında Sebze
Zeytinyağlı Sebze Yemekleri
Bebek İçin Sebze Çorbası
Brokolili Sebze Çorbası
Karışık Sebze Salatası
Sebze Çeşitleri
Sebze Salatası
Kerevizli Sebze Çorbası
Etsiz Sebze Yemekleri
Yaz Sebzeleri
Sebze Püresi
Sebze Garnitürleri
Sebze
Haşlanmış Sebze
Bebek İçin Sebze Püresi
Sebze Diyeti
Popüler İçerik
Karışık Sebze Graten
Karışık Sebze Graten
Karışık Sebze Graten ; Sebze yemeklerini çoğu insan sofralarından eksik etmezken, çoğu da pek sevmez. Sebze neredeyse her gün tüketilmelidir. Sağlık a...
Sebze Çorbası
Sebze Çorbası
Sebze çorbası, en çok kış aylarında içinizi ısıtacak olan mükemmel bir vitamin deposudur. İnsan vücudunun kış aylarında bolca vitamine ihtiyacı bulu...
Çoçuklar İçin Sebze Çorbaları
Çoçuklar İçin Sebze Çorbaları
Çocuklar için sebze çorbaları, çok faydalıdır. İçinde bulunan çeşitli sebzeler sayesinde çocuklara çok faydalı oluyor. Sebze çorbasında bütün vitaminl...
Fırında Sebze
Fırında Sebze
Fırında sebze, hemen her sebzeyi fırında kolaylıkla değişik tatlarda soslar ekleyerek mükemmel yemekler hazırlaya bilirsiniz Sebze tüketmeyi sevmeyen ...
Zeytinyağlı Sebze Yemekleri
Zeytinyağlı Sebze Yemekleri
Zeytinyağlı sebze yemekleri, zeytinyağlı sebze yemekleri diyet listeleri ve sağlıklı beslenmeyi tercih eden kişilerin favorisi olan yemek tarifleridir...
Bebek İçin Sebze Çorbası
Bebek İçin Sebze Çorbası
Bebek İçin Sebze Çorbası; Bebeklerin anne sütünden sonra başladığı ek gıdalardan ilki çorbadır. Çorbayla bebeğinizin vücudunun gereksinim duyduğu vita...
Brokolili Sebze Çorbası
Brokolili Sebze Çorbası
Brokolili Sebze Çorbası, Kükürt, potasyum ve selenyum ile beraber bol diyet lifi, B1 ile C vitaminleri başta olmak üzere pek çok vitamin ve mineral iç...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Sebze Garnitürleri
Sebze
Haşlanmış Sebze
Bebek İçin Sebze Püresi
Sebze Diyeti
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024