Yeşil Sebzeler Türleri ve Özellikleri
20 Temmuz 2024

Yeşil Sebzeler Türleri ve Özellikleri

Yeşil Sebzeler

Yeşil yapraklı sebzeler, doğanın bize sunduğu mucizevi besinlerdir. Onları her yaşta ve her zaman tüketmeliyiz. Yeşil yapraklı sebzeler, sağlık kaynağıdır ve bizi çeşitli hastalıklardan korur. Ayrıca vücudumuzu dışarıdan gelen kötü etkilere karşı korur ve dayanıklılığını artırır. Kansızlık ve gelişim bozukluklarını gidermekte, ayrıca soğuk algınlığına karşı da vücudu korumaktadırlar. Uzman doktorlar, sonbahar ve kış aylarını sağlıklı geçirmek için bol miktarda yeşil sebze tüketmenin önemini vurgulamaktadırlar. Yeşil yapraklı sebzeler magnezyum, fosfor, A, C, E, K vitaminleri ile çinko, potasyum ve kalsiyum mineralleri bakımından zengindir. Ayrıca bol miktarda lif içermektedirler.

Yeşil Yapraklı Sebzeler ve Faydaları

  • Ispanak: Yeşil yapraklı, tek yıllık otsu bir bitkidir. Demir yönünden oldukça zengindir.
  • Bakla: Baklagillerden, kazık köklü yıllık bir bitkidir. Karbonhidrat, bitkisel protein, demir ve kalsiyum açısından zengin bir besindir. A, C, B, B2 vitaminleri de içerir.
  • Bamya: Ebegümecigiller ailesinden bir yıllık bitki türüdür. Bamya, yaş ve kuru olarak tüketilebilir.
  • Bezelye: Baklagillerden, taze yeşil kabuğu ve taneleri yenilen bir bitki türüdür.
  • Yeşil Biber: Patlıcangiller ailesinden olup ince, uzun, koyu yeşil ve sert dokuludur. Bazıları acı, bazıları tatlı olabilir. İşta açıcıdır ve C ile A vitamini bakımından zengindir.
  • Brüksel Lahanası: Turpgillerden olup, küçük yumrulu ve kat kat yapraklı bir sebze türüdür. Kansere yakalanma riskini azaltan bir sebzedir.
  • Brokoli: Turpgiller ailesinden olup, küçük yeşil yumrular demet şeklindedir ve haşlanarak tüketilir. Vitamin bakımından çok faydalıdır.
  • Enginar: Bol A ve B vitamini içerir. Gövdesi dik, kuvvetli ve çiçek tablası etlidir. Vücudu kuvvetlendirici, iştah açıcı ve sinirleri yatıştırıcı özelliklere sahiptir.
  • Taze Fasulye: Boğumlu gövdesi, yassı, yuvarlak, düz ya da kıvrık olabilen ve genellikle yeşil renkte olan bir sebzedir. Bol vitamin deposudur ve vücuda büyük faydaları vardır.
  • Hindiba: Papatyagiller ailesinden olup yıllık bir bitkidir. Yapraklarından salata ve sıcak yemekler yapılmaktadır. Halk arasında şifa ot olarak bilinir.
  • Karnabahar: Turpgillerden olup, çiçekleri etli ve tanecikli bir görünüme sahip olan bir sebzedir. Fosfor ve vitamin bakımından çok zengindir. Üç çeşidi vardır: güzlük karnabahar, kışlık karnabahar ve mart karnabaharı.
  • Kereviz: Maydanozgiller ailesinden olup, iki yıllık bir bitkidir. Yaprakları hoş kokulu, toprak altında patates yumrusu şeklinde ve 2-3 mm çapında hoş kokulu bir sebzedir.
  • Beyaz Lahana: Turpgiller ailesinden olup, geniş ve kalınca kat kat yaprakları olan bir sebzedir. Toksin atıcı özelliklere sahiptir ve vitamin deposudur.
  • Maydanoz: Yeşil renkli, demet şeklinde, damarlı ve kazık köklü bir bitkidir. Vitamin deposudur ve ödem atmada çok faydalıdır.
  • Marul: Papatyagiller ailesinden, geniş yeşil yapraklı ve çiğ olarak tüketilen bir salata sebzesidir. A ve C vitamini bakımından zengindir.
  • Pırasa: Yılın her mevsiminde yetişen, soğangiller ailesinden bir sebzedir. Çiğ ve pişmiş olarak tüketilebilir ve vitamin deposudur.
  • Roka: Turpgillerden olup, yaprakları yeşil ve salata olarak tüketilen bir bitkidir. Hafif acımsı tadı vardır. Özellikle Akdeniz bölgesinde yetişir.
  • Semizotu: Semizotugillerden olup, çiğ olarak salata şeklinde tüketilirken, ıspanak gibi yemeği de yapılmaktadır. Omega 3 bakımından zengindir ve bolca tüketilmelidir.
  • Tere: Turpgiller ailesinden olup, çiğ olarak tüketilmesi daha makbuldür. Birçok vitamin içerir ve Anadolu'da bolca yetişir.
  • Pazı: Yeşil yapraklı ve vitamin bakımından zengin bir sebzedir.
  • Kara Lahana: Turpgiller ailesinden, koyu yeşil yapraklı bir sebzedir. Vitamin ve mineral bakımından zengindir.
  • Labada: Yaprakları geniş ve yeşil olan bir sebzedir. Çeşitli yemeklerde kullanılır.
  • Yeşil Taze Soğan: Soğangiller ailesinden olup, yeşil yapraklı ve taze olarak tüketilen bir sebzedir.
  • Dereotu: Maydanozgiller ailesinden olup, ince yapraklı ve aromatik bir bitkidir. Çeşitli yemeklerde ve salatalarda kullanılır.
  • Meskulin: Karışık yeşilliklerden oluşan bir salata sebzesidir. Vitamin ve mineral bakımından zengindir.
  • Pancar Yaprakları: Pancar bitkisinin yapraklarıdır ve çeşitli yemeklerde kullanılır. Vitamin ve mineral bakımından zengindir.
  • Kabak: Kabakgiller ailesinden olup, yeşil veya sarı renklerde olabilir. Çeşitli yemeklerde kullanılır ve vitamin bakımından zengindir.

Doğa nimetlerinden yararlanmak ve bu sebzeleri günlük hayatımıza daha sıkça sokmalıyız ve daha fazla tüketmeliyiz. Günümüzde insanlar, hazır yemek ve aperatif besinlerle öğünlerini geçirirken, şişmanlıyor ve beraberinde hızla yayılan hastalıklarla karşı karşıya geliyorlar. Bu savaşı kazanmak için şişmanlığa ve hastalıklara yenik düşmemek adına bolca yeşil yapraklı sebzeler tüketmeliyiz. Yeşil yapraklı sebzeler, lif yönünden zengin olduğu için kilo vermede en etkili unsurlardır. Bu yeşil sebzelerin kimini çiğ olarak tüketmek, kimini pişirerek ve kimini de buharda haşlayarak tüketmek gerekmektedir. Sebzelerin taze olanlarını alın. Sebzeleri pazardan organik ekip diken kişilerden alın. Doğa bize bu yeşil sebzeleri sunmuş, bize de bu ganimetten faydalanmak düşer. Tazecik pazardan veya marketten alınan sebzeleri bolca yıkayın, temizleyip ayıklayın ve çiğ olarak tüketmeye özen gösterin.

Yeşil yapraklı sebzelerin mucizelerini sayacak olursak; ilk başta vücudun bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Bağırsakları güçlendirir. Sıkıntı ve stresi giderir, depresyondan kurtarır. Üst ve alt solunum yolu rahatsızlıklarında, soğuk algınlığı gibi gribal enfeksiyonlarda çok şifalıdır. Kanı temizler, kanseri önler ve ruh halini olumlu yönde destekler. Yeşil sebzeleri haftada en az iki kez tüketmek gerekir. Yeşil sebze demek sağlık demek, bunu unutmayalım.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Sebze Püresi Tarifi ve Malzemeleri

Sebze Püresi Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

En fazla Zayıflatan Sebzeler

En fazla Zayıflatan Sebzeler