Sebze Yetiştiriciliği İçin Hazırlıklar
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Sebze Yetiştiriciliği İçin Hazırlıklar

Sebze Yetiştiriciliği, Sebzecilikte amaç birim alandan en yüksek verimi ve en kaliteli ürünü elde etmektir. Bunlar ancak bilinçli yapılan bir üretim sonucu elde edilir. Domates, biber ve patlıcan, yazlık grubunda yer alan sebzelerdir. Aralarında yetiştirme tekniği bakımından bazı farklar bulunmakla beraber genelde yetiştiricilikleri aynıdır. Domates bunlar arasında en fazla kullanım alanı bulunan sebzedir. Her üç sebzede ılık ve sıcak iklim sebzesidir. Yetiştirme döneminde sıcaklığın en az 15 derece olması gerekmektedir. Domates ve patlıcan seçici olmamakla birlikte organik maddece zengin ve kumlu topraklarda en iyi gelişmeyi gösterir. Kısacası domates ve patlıcan zengin toprak ister.

Biber diğer sebzelere göre toprak özelliği yönünden daha seçicidir. Ağır killi su tutan topraklar ile tamamen kumlu topraklar uygun değildir. Toprağın su tutma kapasitesi iyi ve çabuk ısınabilir özellikte olmalıdır. Domates, biber ve patlıcan aynı familyaya bağlı olduklarından hastalıkların ve zararların toprağa yerleşmesi ve aynı besin maddelerinin tüketilmesi toprağın bu yönde zayıf kalmasına neden olur. Bu tür sebzeler arka arkaya aynı tarlada yetiştirilmemelidir. Bundan dolayı 4-5 yıllık bir münavebe gerekir. Domates için en iyi münavebe bitkileri marul, havuç, ıspanak, kereviz, bezelye ve fasulyedir. Münavebe planının uygulanması hastalık gibi problemlerin ortadan kalkması için etkili bir yoldur.


Sebze Yetiştiriciliği İçin Tarla nasıl yapılır?


Her üç sebze türünün yetiştiriciliğinde tarla sonbaharda derince sürülür. İlkbahara kadar tezekli olarak bırakılır. İlkbahar geldiğinde dikimden önce toprak tavında iken 20 cm derinlikte pullukla tekrar sürülür. Diskaro geçirilir. Rotavatörle de işlenerek toprak dikime hazırlanır.

Gübreleme her üç sebze türü için sonbaharda verilir. Derin sürümden önce dekara 3-4 ton yanmış ahır gübresi verilmelidir. Gübrelemeden önce toprak analizleri yaptırmak gerekir.

Yetiştirme şekli: Her üç sebzenin de fideleri sıcak yastıklarda yetişir. Bu türler toprak sıcaklığına karşı çok hassastırlar. İyi bir çimlenme için toprak sıcaklığı.
  • Patlıcanda 19 derecenin
  • Domateste 10-12 derecenin
  • Biberde 15 derecenin üstünde olmalıdır.
Domates için en uygun fide büyüklüğü 15-20 cm uzunluğunda ve bir kurşun kalem kalınlığını aldığı zamandır. Bu büyüklüğe 6 hafta gibi bir sürede ulaşırlar. Biber için en uygun dikim büyülüğü, ilk çiçek tomurcuklarının görüldüğü zamandır. Bu büyüklüğe 9-10 hafta gibi bir sürede ulaşırlar.

Patlıcan fideleri ise ekimden 7-10 hafta sonra dikim büyüklüğüne ulaşırlar.

Sebze Yetiştiriciliği Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bebeklere Sebze Püresi Tarifi ve Malzemeleri

Bebeklere Sebze Püresi Tarifi ve Malzemeleri

Yaz Sebzeleri Türleri ve Özellikleri

Yaz Sebzeleri Türleri ve Özellikleri

Sebze Yetiştiriciliği İçin Hazırlıklar

Sebze Yetiştiriciliği İçin Hazırlıklar

Sebze Çeşnisi Tarifi ve Malzemeleri

Sebze Çeşnisi Tarifi ve Malzemeleri

Kışın Yetişen Sebzeler Türleri ve Özellikleri

Kışın Yetişen Sebzeler Türleri ve Özellikleri

Güncel

Haşlanmış Sebze Tarifi ve Malzemeleri

Haşlanmış Sebze Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Pratik Sebze Yemekleri Tarifi ve Malzemeleri

Pratik Sebze Yemekleri Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Sebze Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Sebze Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Kurutulmuş Sebze Yemekleri Tarifi ve Malzemeleri

Kurutulmuş Sebze Yemekleri Tarifi ve Malzemeleri

Sebze Çeşitleri Nelerdir?

Sebze Çeşitleri Nelerdir?

Sebze Yemekleri Tarifi ve Malzemeleri

Sebze Yemekleri Tarifi ve Malzemeleri

Etli Sebze Yemekleri Tarifi ve Malzemeleri

Etli Sebze Yemekleri Tarifi ve Malzemeleri

Patates Sebze  mi?

Patates Sebze mi?

Fırında Sebze Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Sebze Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6