Kış Sebze Yemekleri Nelerdir?
13 Temmuz 2024

Kış Sebze Yemekleri Nelerdir?

Kış Sebze Yemekleri

Sağlıklı ve dengeli beslenmenin temel kurallarından biri, mevsiminde çıkan sebzeleri tüketmektir. Kış aylarında bulunan sebzeleri bol miktarda, taze, az pişmiş ya da çiğ olarak tüketmek oldukça önemlidir. Yapraklı kış sebzeleri, az su ile çiğe yakın bir şekilde ya da buharda pişirilerek tüketildiğinde faydaları daha fazla ortaya çıkar. Kök içeren kış sebzeleri ise daha fazla pişirilerek tüketilmelidir. Kırmızı ve mor renk içeren kış sebzeleri doğal antioksidan içerikleri sayesinde kansere karşı koruyucu etki gösterirler. Yeşil renkli kış sebzeleri ise folik asit açısından son derece zengin içeriklere sahiptir. Kış sebzeleri, yaz boyunca güneşin tüm nimetlerinden faydalandıkları için vücudun ihtiyacı olan enerji, bağışıklık, vitamin ve mineralleri fazlasıyla barındırırlar. Kış sebze yemekleri için pek çok alternatif bulunmaktadır. Gelin, bunlara birlikte göz atalım.

Kış Sebze Yemekleri Hangileridir ve Özellikleri Nelerdir?

Türk mutfağını diğer mutfaklardan ayıran ve özelleştiren, tüm dünyada eşsiz olan kış sebze yemeklerimizdir. Kış sebzelerinden yapılan yemekler, doğru ölçüler ve farklı tariflerle adeta damaklarda bayram etkisi yaratır.
  • Ispanaksız bir kış düşünmek imkânsızdır. Yüksek oranda demir, kalsiyum, klorofil ve iyot içeren ıspanak, A, C ve K vitaminleri barındıran bir kış sebzesidir. Ispanak yemeği, hepimizin bildiği ve sık sık yaptığı yemeklerden biridir. Ayrıca, yumurtalı ıspanak da bambaşka bir lezzettir. Kış boyunca dönüşümlü olarak pişirebilirsiniz.
  • Kış sebze yemekleri denilince akla gelen bir diğer lezzet karnabahardır. Karnabaharı pek çok kimse kokusundan dolayı sevmese de bu büyük bir haksızlık olur. Karnabaharı bir lezzet harikasına dönüştürmek tamamen sizin elinizdedir. Fırında beşamel sos ve bol kaşar peyniriyle lezzetlendirdiğinizde tadına doyamayacağınız bir kış yemeğine dönüşür.
  • Beyaz lahananın antioksidan ve zayıflamaya yardımcı etkisini bilmeyen yoktur. Beyaz lahana, B, C ve E vitaminleri ile aynı zamanda bir protein deposudur. Zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştırarak hücre yenileme özelliğine sahiptir. Bu nedenle mutlaka tüketilmesi gereken kış sebzelerinin başında gelir. Lahana denilince akla bol kıymalı ve bulgurdan hazırlanan nefis bir lahana dolması gelir. Kokusu bile insanı mest etmeye yeter. Ayrıca lahana sarmak sanıldığı kadar zor değildir. Bunun dışında mis gibi bir kapuskaya da kimse hayır diyemez.
  • Kış sebze yemeklerinden en önemlilerinden biri olan brokoli, tartışmasız bir vitamin deposudur. Kansere karşı koruma, serbest radikallere karşı mücadele etme özelliği ve günlük C vitamini karşılaması ile kış boyu sofralardan eksik olmamalıdır. Brokoliyi genelde çorba olarak tüketebilirsiniz. Aynı zamanda buharda haşlayarak garnitür olarak da tüketebilirsiniz.
  • Kış sebze yemekleri dendiği zaman zeytinyağlı ve portakallı bir kerevizin yerini ne tutabilir? Kereviz sevmeyenler, doğru usullerle yapılmış bir kereviz yemedikleri için kereviz sevmediklerini düşünürler. Bir kere denediğinizde enfes bir kış sebze yemeği olduğunu fark edeceksiniz.
  • Tabii ki kış sebzelerinden biri olan bal kabağını unutmadık. Bal kabağı ile muhteşem çorbalar yaparak sofralarınıza lezzet katabilirsiniz.
  • Kış sebzelerinin başında gelen pırasa, hiçbir zaman hak ettiği yeri bulamamıştır. Pek çok kişi pırasaya karşı önyargılıdır. Şöyle mis gibi bol kıymalı, bol domatesli, bulgurlu ve hafif ekşili bir pırasa yemeği yapmayı denediniz mi hiç? Bence hemen uygulayın. Pırasaya karşı fikirleriniz tamamen değişecek.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Salatalık Meyve Mi Sebze  mi?

Salatalık Meyve Mi Sebze mi?

Sebze Yemekleri Tarifi ve Malzemeleri

Sebze Yemekleri Tarifi ve Malzemeleri

Mevsim Sebzeleri Türleri ve Özellikleri

Mevsim Sebzeleri Türleri ve Özellikleri

Fırında Karışık Sebze Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Karışık Sebze Tarifi ve Malzemeleri

Yaz Sebzeleri Türleri ve Özellikleri

Yaz Sebzeleri Türleri ve Özellikleri